CMAS UTBILDNINGAR

Utbildning

För oss på MSDK är dykning en säker sport under förutsättning att dykaren genomgått bra utbildning och håller sig till regelboken. MSDK följer CMAS/SSDF utbildningssystem som är anpassade efter de speciella förhållande det innebär att dyka i våra nordiska vatten vilket gör att du är bättre rustad jämfört om du gör din utbildning i tropiska vatten. Utbildningen sträcker sig över en längre period vilket motverkar stress och får kunskaperna ”att landa”.

Våra dykinstruktörer har lång erfarenhet av dykutbildning och sörjer för en bra start för eleven. Vi utbildar inte genom att hålla så kallade snabbkurser då vi anser att detta inte ger tillräcklig tid åt eleven att vänja sig vid utrustningen och vattnet. En 1-stjärning kurs tar ca 10 veckor att genomföra.

Våra nivåer

För apparatdykning gäller en-, två- eller trestjärninga certifikat som är en stege som indikerar ökad erfarenhet och utbildning. Läs mer om respektive certifieringsnivå härunder. Det går även att göra så kallade cross-overs från andra organisationern som t ex SSI, PADI, NAUI osv. om du är en dykare med andra certifikat. (Det är dock inget krav att ha CMAS-utbildning för att dyka med oss.)

Avrostning och tropiska vatten?

Har du tagit ditt certifikat i tropiska vatten? Har du certifikat från annan utbildningsorganisation? Var det länge sedan du utbildade dig eller dök senast? Kontakta oss på utbildning@msdk.se så kan vi föreslå uppdateringsmöjligheter som passar just dig!

Tips på hur du kan jämföra kurser med varandra

Det är inte lätt att jämföra t ex våra kurser med andra skolor och andra organisationer, framförallt om du ska välja din första kurs. Det kan skilja pris och standarder mellan organisationerna, men även inom samma organisation. Jämför oss gärna med andra dykskolor.

 

 1. Hur många elever per grupp  (färre = mycket bättre)
 2. Hur många timmar / tillfällen i pool (längre poolpass = bättre, fler timmar = bättre)
 3. Hur många utedyk / dagar / tillfällen (fler = bättre)
 4. Hur många timmar / tillfällen teori (mer tid = bättre)

Utbildningsansvarig

Rene Jensen
Kontakt information: +46(0)732-488736
Eller använd formuläret längst nere på denna sida.

Vad innehåller kursen?

Kursen innehåller:

 • 2st elever per instruktör + ass. instruktör
 • 8st Teori lektioner ca 90 minuter/per tillfälle
 • 9st Pool lektioner ca 90 minuter/per tillfälle
 • 6st Dyk i havet ca 90 minuter/per tillfälle

Kursen innehåller även:

 • Alla dyk har ytorganisation med dykledare och säkerhetsutrustning
 • Hjärt och Lung Räddning ingår i kursen
 • Båtdyk ingår
 • Obligatorisk läkarundersökning ingår
 • Medlemskap för det året du går kurs ingår, så det är bara att fortsätta dyka efter kursen.

Vidareutbildning

Att vidareutbilda sig inom dykning är, liksom att dyka regelbundet, ett sätt hålla kunskaper vid liv samt utveckla dessa så att du får ut ännu mer av din sport.

Studiecirklar

Ytterligare dimensioner till din dykning får du om du adderar andra områden. Se våra populära kurser och studiecirklar i marinbiologi, marinarkeologi och undervattensfotografering

Nya vänner:

När du går en dykkurs får du dessutom nya kamrater som delar ditt intresse och utbildningen blir oftast obetydligt dyrare än ”bara vanlig” dykning.

 

CertifikatS jämförelse

Certifikats jämförelse samt underlag för bedömning av certifikat vid kursanmälan, enligt SSDF Dykpraxis

Det skall påpekas att tabellen endast utgör bas vid jämförelse och för tillträde till kurser. En CMAS/SSDF enstjärnig dykare kan inte kräva att få ut ett PADI Advanced Open water plus certifikat, men har däremot rätt att börja en Rescue Diver kurs (om övriga krav uppfyllts). På samma sätt krävs att en IANTD EANx Diver inte kan kräva att få ett CMAS Basic Nitrox Diver, men har rätt att börja en CMAS Advanced Nitrox Diver (om övriga krav uppfyllts).

För att få börja en instruktörskurs krävs att dykaren har det högsta beviset inom det egna systemet. En CMAS/SSDF trestjärnig dykare har inte rätt att börja en PADI instruktörskurs utan att först gå Divemasterutbildningen och omvänt.

CMAS/SSDF PADI NAUI SSI
Enstjärning dykare Open Water Diver
Adv. Open Water
Adv. Open Water Plus
Adv. Scuba Diver Open Water Diver
Tvåstjärnig dykare Rescue Diver Master Scuba Diver Adv. Open Water
+ 4 speciality
Trestjärnig dykare Divemaster Divemaster Divemaster

 

CMAS/SSDF IANTD TDI
Basic Nitrox Diver EANx Diver Nitrox Diver
Advanced Nitrox Diver EANx Advanced Acc. Deko + Ext. Range
Basic Nitrox Instructor EANx Instructor Nitrox Instructor

Två glada tvåstjärniga dykare

KONTAKTA OSS ANGÅENDE UTBILDNING

Har ni några frågor ang någon av våra utbildningar?
Använd formuläret nedan.