LOGIN
menu image

Dyksektionen - Myter och frågor om dykning

Det finns många myter och många frågor om dykning, vissa myter är sanna, speciellt i början av sportdykningens start, men det har skett mycket arbete för att göra vår sport både säker och rolig. Hoppas att ni kommer att få svar på några myter och frågor om dykning.

Kan man använda linser vid dykning?

Linser går alldeles utmärkt att använda vid dykning. Dock bör man använda dagslinser för det finns alltid risk att man tappar en lins. Det går alldeles utmärkt att simma under vatten utan mask med linser.

Är jag för gammal för att dyka?

Åldern har inte så mycket med att göra om du är lämplig för att dyka, det handlar mer om man är fysiskt frisk. Har man inga hjärtproblem eller andra allvarliga sjukdomar så kan man dyka.

Är inte dykning en extremsport?

Både ja och nej, det finns dom som dyker tekniskt och utsätter sig då för större risker och kräver en massiv utbildning. Men dykning finns på så många nivåer och det är endast du själv som sätter gränserna för din komfortszon. Dom flesta utbildade dykarna håller sig inom 0-30 meter, varav större delen gör sällan dyk djupare än 20 meter.

Är det inte väldigt dyrt att dyka?

Nej, inte jämfört med andra sporter eller hobbies. Det är inte billigt, men när man väl har köpt sin grundutrustning så har man en utrustning som håller i många, många år. Gör man 1-5 dyk om året så blir det såklart dyrt att äga sin egen utrustning och då kanske man ska överväga att hyra utrustningen istället, men desto fler dyk du gör per år desto billigare blir det per dyk. Går man med i en aktiv klubb så får man också större möjlighet att dyka billigt och ofta då dom oftast äger både båt och möjlighet att fylla luft gratis.

Kan man verkligen dyka i Sverige?

Det finns mycket att se i våra vatten, vi har unik miljö med vrak och även vacker natur med vackra fiskar och mjuk koraller, dock har vi inga rev som man har runt t ex i Röda havet.

Finns det något att se i Sverige?

Se ovan

Använder man syrgas vid dykning?

Nej inte i normala fall, vanlig sportdykning använder vanlig luft som består av 21% syre. Som sportdykare kan man också använda en syrgasberikad luft, Nitrox, som ger en extra säkerhet men detta kräver extra utbildning och då använder man syre upp till 40%.

Tekniska dykare kan använda andra gaser och syre blandningar för att kunna nå vissa djup och för att korta ner uppstigningstiden (dekompression).

Får man ofta dykarsjukan?

Dykning idag är säkert och så länge man håller sig inom gränserna för sin utbildning så hör detta till ovanligheterna. Det är väldigt få fall av dykarsjukan idag, men för 20-30 år sedan så var kunskapen tyvärr inte så stor och man utsatte sig för väldigt stora risker när man dök väldigt djupt på vanlig luft.

Får man inte problem med öronen?

Nej, eftersom man andas hela tiden så håller man samma tryck i öronen som det omgivande trycket till skillnad ifrån t ex fridykning. Skulle man gå ner lite för snabbt så att öronen inte hinner med att tryckutjämna av sig själv så är det bara att använda sig av dom metoder man lär ut på en kurs.

Är inte dykning farligt?

Nej, det är faktiskt en av dom säkrare sporterna. Tyvärr sker det ca 3-5 olyckor om året, en del är dock inte alltid dykrelaterade men räknas ändå in i statistiken eftersom dom skedde under eller vid ett dyk, som t ex en hjärtattack. Dock får man ju inte glömma bort att vi inte är i vårt vanliga element. Om man dyker med en klubb så har man oftast hög säkerhet med dykorganisation som är utbildade i Hjärt och Lungräddning, tränade i att hantera olyckor och kan larma snabbt om det är en allvarlig olycka.

Är det inte klaustrofobiskt att dyka?

Nej verkligen inte. Det kan kännas så om man har provat en mask på land och att man är lite ovan att andas med munnen, men det glöms helt bort när man kommer ner i vattnet.

Måste man dyka djupt?

Nej, djupet i sig är inget mål även om det säkert finns dykare som gärna vill testa gränserna. Dom flesta dyk som utförs idag är grundaren än 12 meter och det är för att det är där ljuset och fiskarna är. Sen kanske man vill gå djupare om man är intresserad av ett speciellt vrak eller letar efter en speciell art, t ex Död mans hand som lever från ca 15 meter och neråt. Som sportdykare så är det viktigt att du känner dig säker och komfortabel med dyket och när du känner dig redo så kan du ta steget att utbilda dig vidare för större djup. Alla etablerade organisationer så ger man dykaren chans att ta små steg mot djupet, inom CMAS så lär du dig först att hantera djup mellan 0-20 meter, sedan från 20-30 och sedan mellan 30-39. För att sedan gå djupare så krävs det teknisk utbildning, annan utrustning och andra gaser. Det är bara en liten procent som går vidare till tekniskdykning och då är det oftast pg a ett genuint vrakintresse. Dock finns det otroligt många vrak ner till 30 meter och även om man skulle göra 10 000 dyk i sin livstid så skulle man inte kunna dyka på alla vrak i Sverige. Man räknar att det finns 100 000 vrak runt vår kust.

Patrik Falk Sun Nov 22 04:48:19 UTC 2009
Adress:

Malmö Sportdykarklubb
Strandgatan 19
216 12 LIMHAMN
Information

ePost: info@msdk.se
Org.nr.:846001-7166
BankGiro: 114 - 4252
Swish: 123 379 53 58
Sociala Medier:

rss icon RSS
facebook icon Facebook
öppet för allmänheten:

Onsdagar mellan 19:00-21:00
Alla dykare är välkomna!