***Inställt*** Vrakdyk SS Ares


Start:
2020-09-06
09:00
Slut:
2020-09-06
16:30
Dykledare:
Johan Nilsson
Båtförare:
Svårighetsgrad: Medel
Maxdjup: 34 meter

Redigera evenemang Ändra Ta bort evenemanget Ta bort Ställ in evenemanget Ställ in Klicka för att skriva ut dykprotokol Dykprotokol Klicka för att skriva ut redovisning Redovisning Klicka för att skriva ut ICE ICE

***Inställt***

Då vi är för få dykare och saknar en DL/BF får vi ställa in morgondagens dyk. Vädret ser inte jättelovande ut ändå, så fanns en rätt stor risk att vi oavsett behövt ställa in pga det. Vraket ligger kvar, vi får besöka det en annan gång :)

 

/Johan

 

 

Vrakdyk!

Vi gör ett försök på SS Ares. Ett trevligt vrak som passar olika nivåer. Vraket går utmärkt att dyka  med ett maxdjup på 30 meter. Vill man har lite längre bottentid är det också ett trevligt dyk för de som vill dyka tekniskt. Vraket är väbevarat och för de med rätt utbildning finns det en hel del ställen man kan simma in.

Max 6 dykare på båten inklusive BF och DL. För att följa med behöver man vara CMAS**/AOW eller motsvarande. Hör av er om ni har frågor.

Ares är ett Ånglastfartyg i stål som byggdes 1883 i den brittiska staden Sunderland. 14 år senare avgick hon från Sunderland för att frakta 1.400 ton stenkol till Gävle. Utanför den skånska kusten strax söder om Trelleborg kolliderade hon med det holländska skeppet Hilversum. Barbordssida skadades svårt och en undergång var oundvikligt, från det att kollisionen var ett faktum sjönk Ares på mindre än tre minuter.

Ares är ett mycket trevligt vrak att besöka. Det som kan vara en liten hake är att platsen ligger ute i öppet hav och är därför mycket väderkänsligt.
Bra sikt och välbevarade detaljer gör dykningen mycket behaglig och väl värt mödan att ta sig dit.

Däcket ligger på ca 28-30 m och propellern ligger runt 33 m. Dykdjup om man håller sig till däcket hamnar på max 30 m, 33 om man vill se proppellern och lite djupare om man vill se bottnen i fören.


Fakta Ares:
Byggd: 1883
Urspungligt namn: Magnolia
Längd: 69 m
Bredd: 10 m
Deplacement: 1.151 bruttoton
Motor: Tvåcylindrig ångmaskin
Anropskod: HVMT
Svenskt registreringsnummer: 84

Att tänka på:
Ares ligger mycket väderkänsligt och vädret kan skifta oerhört fort, lyssna noga på sjörapporten. Tänk på att täckningen på mobiltelefoner inte alltid är den bästa på platsen.

 

Länk till en film som visar dykning på Ares:

http://www.youtube.com/watch?v=8pLNlKSXdCQ

Positionen rättad 2010-06-08 //Joakim "Lakeman" Sjöberg

Du måste vara inloggad för att kunna se vem som är bokad på utfärden

Båtutfärder

Samling, om inget annat har angetts, är nere på klubben, vi försöker tänka på miljön och ekonomin genom att samåka, men även för att det finns begränsat med parkeringsplatser där vi lägger i båten.
Vi gör oftast två dyk och vi är ute en hel dag så ta med dig vatten och matsäck. Vi kör sällan in till land om vi är ute på vrak.
Du behöver ingen egen parkamrat, det fixar vi åt dig.

Medlemskap

Bara medlemar får följa med på våra båtutfärder, dock kan du boka dig som gäst och betala på plats. Du kan även sätta in pengarna direkt på vårt BankGiro eller swish som du visar upp för dykledaren eftersom det kan ta några dagar innan vi kan registrera pengarna.

Loggbok och Certifikat

Du bör ha med dig din loggbok och certifikat till utfärderna, dykledaren kan be dig styrka att du har rätt behörighet för dyket. Dykledaren har ansvaret för utfärden och har rätt att be dig avstå från dyk om han/hon anser att du inte har den utbildningen eller erfarenhet som krävs för dyket.

Luftfyllning

På alla dyk gäller det att man har fyllda flaskor när man kommer till utfärderna, vi har inte möjlighet att fylla flaskor innan utfärden, det skulle ta för lång tid.
Efter dyket så försöker vi fylla alla flaskor om det är möjligt.

Hyra av utrustning

Vi har Flaskor, BCD och regulatorer (men inga dräkter) som våra medlemmar kan hyra när vi inte har någon kurs. Det brukar gå bra under sommaren men på vår och höst så är utrustningen som oftast upptagen i kursverksamheten.