Vrakdyk, lätt


Start:
2019-10-05
12:00
Slut:
2019-10-05
17:00
Dykledare:
Joakim Gullstrand
Båtförare:
Samir Dounas
Svårighetsgrad: Lätt
Maxdjup: 12 meter

Redigera evenemang Ändra Ta bort evenemanget Ta bort Ställ in evenemanget Ställ in Klicka för att skriva ut dykprotokol Dykprotokol Klicka för att skriva ut redovisning Redovisning Klicka för att skriva ut ICE ICE

Utflykten vänder sig framförallt till nya klubbmedlemmar som inte har haft chansen tidigare men som gärna vill prova på ett vrakdyk.

Lite information om vraket finns här https://www.oresundsdykning.se/kanonvraket/ 

Samlingen blir lite senare än vanligt (12:00) och vi utgår från klubblokalen. 

För att inte få det alltför trångt i båten har vi satt en gräns på 5 anmälda, resterande sätts automatiskt på en kölista. 

Fregatten vid Saltholm hittades efter tips från fiskare i april 2002.
Vraket ligger på 12 m djup nära gränsen mot Sverige. 19 järnkanoner finns ombord, upp till 3 m långa.
Krigsfartyget är 48 m långt och ser ut att vara från sent 1700-tal. Enligt svenska media kunde det vara danska fregatten Charlotte som sjönk 1737, men det är inte möjligt för Charlotte var 10 m kortare. Det är sannolikt ett av de danska batteriskeppen som placerades ut som försvar mot Nelsons flotta 1801, exempelvis linjeskeppet Mars som sjönk 1801. Det kan även vara ostindiefararen Charlotte Amalie.

Vraket undersöks av danska och svenska arkeologer. Ref Birger Thomsen, NMU.

Du måste vara inloggad för att kunna se vem som är bokad på utfärden

Båtutfärder

Samling, om inget annat har angetts, är nere på klubben, vi försöker tänka på miljön och ekonomin genom att samåka, men även för att det finns begränsat med parkeringsplatser där vi lägger i båten.
Vi gör oftast två dyk och vi är ute en hel dag så ta med dig vatten och matsäck. Vi kör sällan in till land om vi är ute på vrak.
Du behöver ingen egen parkamrat, det fixar vi åt dig.

Medlemskap

Bara medlemar får följa med på våra båtutfärder, dock kan du boka dig som gäst och betala på plats. Du kan även sätta in pengarna direkt på vårt BankGiro eller swish som du visar upp för dykledaren eftersom det kan ta några dagar innan vi kan registrera pengarna.

Loggbok och Certifikat

Du bör ha med dig din loggbok och certifikat till utfärderna, dykledaren kan be dig styrka att du har rätt behörighet för dyket. Dykledaren har ansvaret för utfärden och har rätt att be dig avstå från dyk om han/hon anser att du inte har den utbildningen eller erfarenhet som krävs för dyket.

Luftfyllning

På alla dyk gäller det att man har fyllda flaskor när man kommer till utfärderna, vi har inte möjlighet att fylla flaskor innan utfärden, det skulle ta för lång tid.
Efter dyket så försöker vi fylla alla flaskor om det är möjligt.

Hyra av utrustning

Vi har Flaskor, BCD och regulatorer (men inga dräkter) som våra medlemmar kan hyra när vi inte har någon kurs. Det brukar gå bra under sommaren men på vår och höst så är utrustningen som oftast upptagen i kursverksamheten.